Zeytin: Dünya’da kültürü en eski tarihlere dayanan, en sağlıklı ve doğal üründür.”
Zeytin Ağacının kültürel anlamda ilk yetiştiriciliğinin M.Ö. 3000 yıllarında Suriye’ de yaşayan Sami ırkı tarafından yapıldığı ve yağının ticari anlamda kullanıldığı kaydedilmektedir.Bu bitkinin Suriye’den Türkiye ve Mısır’a yayılışı Sami Irklarının etkisi ile olmuştur.
Zeytin;meyvelerinden yüksek oranda yağ elde etmenin mucidi Romalılar olmuştur.Pres metotlarını ilk olarak onlar keşfetmiş ve geliştirmişlerdir.
Zeytinyağı;Dünyadaki en sağlıklı yağdır.Çünkü;presleme dışında başka hiçbir işleme tabi tutulmaksızın elde edilebilen tek doğal bitkisel yağdır
ZEYTİN AĞACININ HAYAT HİKAYESİ
Bir ağacın yaşam süresi içerisinde üç devre bulunmaktadır.
A)Gençlik devresi:Zeytin fidanının gençlik devresi bahçeye dikildikten sonra başlar ve ağacın tacı normal büyüklüğüne ulaştığında sona erer.Bu dönemde belirli bir yaşa kadar hiç meyve vermez.Yalnız dal ve sürgün oluşturur.Gençlik kısırlığı denen bu dönem bahçenin bakım koşullarına göre değişir.Bu koşullar altında bu süre 4-10 yıl arasında değişebilir.Zeytin meyvelerinin ilk göründüğü andan itibaren ağacın verimi her yıl artarak ilerler,olgunluk dönemi yaklaştıkça bu hız azalır.Bu dönemden sonra ağacın gençlik dönemi biter,verim çağı başlar.
B)Verim devresi:Verim çağındaki zeytinlerde verim artış hızı çok azdır.En yüksek seviyeye ulaştıktan sonra yavaş yavaş düşmeye başlar.Ağacın yaşı ilerledikçe öyle bir seviyeye düşer ki,ağacın kendi durumu veya iskeleti korunduğunda ekonomik olmaktan çıkar.
C)Yaşlılık devresi:Ağacın yaşı ilerledikçe verim zamanla azalır ve ağaç ekonomik olmaktan çıkar.Bu döneme girmiş zeytin ağaçları verim çağını tamamlamış ve yaşlılık dönemine girmiş kabul edilir.
Belirtilen bu devrelerin süreleri zeytin ağacının çeşidine göre çok değişiklik gösterir.